incalzire peleti min
incalzire peleti min

Avantajele unui sistem de încălzire pe bază de peleți

In momentul prezent, peletii reprezinta una dintre cele mai eficiente solutii de alimentare a centralelor care functioneaza cu combustibil solid. Acestia sunt obtinuti, in general, din deseuri de lemn deshidratate si comprimate pentru a obtine dublul densitatii lemnului verde. Din acest motiv, peletii sunt considerati o sursa sustenabila de energie, reducand impactul asupra schimbarilor climatice, precum si defrisarile. Acestea fiind spuse, rolul unei centrale termice cu incalzire pe peleti este acela de a incalzi si alimenta gospodaria cu apa calda menajera.

Spre deosebire de lemn, sistemele de incalzire pe peleti au o serie de caracteristici specifice:

 • Sustenabilitate: Spre deosebire de combustibilul fosil, peletii sunt produsi din deseuri de lemn (rumegus, aschii, etc.), fiind considerati o sursa de energie regenerabila si chiar mai sustenabila decat lemnul (care presupune defrisare);
 • Aprovizionare: In timp ce rezervele de combustibil fosil se diminueaza, iar defrisarile controlate reglementeaza taierile de lemn, peletii sunt o sursa aproape inepuizabila. Mai mult decat atat, tarifele combustibililor traditionali si cel al curentului electric fluctueaza si sunt greu de mentinut sub control, peletii reprezinta o optiune mai sigura si mai putin volatila;
 • Pret: Chiar daca consumul nu este foarte diferit in comparatie cu centralele pe lemn, peletii sunt o solutie mult mai accesibila. De asemenea, acestia sunt ideali pentru cazanele semiautomate, care se alimenteaza odata la cateva zile;
 • Spatiu: Depozitarea este una dintre cele mai frecvente probleme ale lemnului. Prin comparatie, peletii sunt ambalati in saci, si ocupa un volum mult mai mic. De asemenea, acest mod de ambalare faciliteaza transportul si aprovizionarea.

Reglarea temperaturii, programarea și control de la distanță

 • În funcție de modelul selectat, puteți regla temperatura cu o telecomandă sau cu un termostat de cameră.
 • Unele modele pot fi programate sau operate zilnic sau chiar lunar prin mesaje text sau aplicații mobile.
 • Sistemele de încălzire pe peleți încep să ardă și să-ți încălzească locuința fără ca tu să faci nimic, în funcție de programul selectat.

Eficiență de până la 90% și chiar mai mult

 • Eficiența uneui termoșemineu pe peleți poate fi de până la 90% sau chiar mai generoasă. Cu alte cuvinte, doar 10% din energia generată de peleți se pierde în coș.
 • Aceasta este mai mult mare decât în cazul folosirii unui sistem clasic de încălzire pe bază de lemne, cu o eficiență de numai 40 până la 50% (60 până la 80% pentru sobele recente de înaltă eficiență) și mult mai mult decât un foc deschis, cu o eficiență de 5 până la 15%.

Fără coș de fum

 • O sobă pe peleți este echipată cu un sistem activ de extragere a fumului (prin sistemul de suflare). Prin urmare, nu este necesar să se prevadă un coș special, deoarece gazele de ardere pot fi suflate într-un coș de fum existent.
 • Fumul poate fi extras și prin intermediul unui tub subțire obișnuit (8 cm diametru) care trece orizontal printr-un perete exterior, chiar și atunci când este îndoit.

Autonomie de la 12 la 36 de ore

 • Sistemele de încălzire pe bază de peleți au, de regulă, o autonomie de aproximativ 12 ore la putere maximă. Aceasta înseamnă că sistemul trebuie umplut manual o dată sau de două ori pe zi. Sau chiar mai rar, deoarece acesta trebuie rareori să funcționeze la capacitate maximă. La o putere de 30%, autonomia poate ajunge până la 36 de ore.

Combustibil convenabil și ieftin

 • Peleții sunt relativ ieftini în comparație cu alți combustibili, iar prețul lor a rămas stabil în ultimii ani.
 • Aceștia sunt livrați în saci de 15 kg (care costă între 4 și 5 euro pe sac), care sunt ușor și compact de depozitat. Mai mult, sunt întotdeauna gata de utilizare. De asemenea, pot fi livrate în vrac cu cisterna.
 • Un sistem de încălzire pe bază de peleți poate fi cu umplut cu 1,5 până la 2,5 saci de peleți. Consumul depinde de mărimea și izolația camerei de încălzit, de timpul de încălzire și de temperatura dorită.

Bilanț neutru de carbon

Peleții provin din Europa și, uneori, chiar din Canada. Sunt fabricați din rumeguș, produs al industriei prelucrării lemnului (mobilier, paleți, cherestea etc.).

Dacă pădurile din care provine lemnul sunt gestionate în mod durabil, echilibrul de carbon al arderii peleților este zero. Acest lucru se datorează faptului că cantitatea de carbon emisă în timpul arderii este aceeași cu cantitatea de carbon absorbită de copac în timpul creșterii sale.

In termeni foarte simpli, principiul de functionare al sistemelor de incalzire pe peleti se poate explica astfel: centrala este alimentata cu peleti (fie manual, fie automat), care sunt arsi in camera de combustie, iar caldura astfel produsa incinge agentul termic din conducte, care mai apoi este distribuit catre calorifere sau catre incalzirea din pardoseala. In plus, aceste centrale utilizeaza termostate pentru controlul temperaturii si, implicit, al ratei de alimentare cu peleti.

In urma acestui proces de ardere rezulta anumite produse reziduale gaze si cenusa. In timp ce gazele sunt eliminate prin horn, indepartarea cenusii se face manual si revine in grija persoanei care se ocupa de centrala. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca, in general, o tona de peleti nu va genera mai mult de 3kg de cenusa.

Daca am identificat avantajele, este timpul sa discutam despre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru o centrala termica cu incalzire pe peleti. Asadar, iata de ce ar trebui sa alegeti aceasta solutie in favoarea lemnului sau a combustibililor fosili:

 • Pentru ca trec printr-un proces tehnologic, peletii au un nivel foarte scazut de umezeala, fapt care creste eficienta acestora in comparatie cu lemnul;
 • Pretul peletilor este mult mai stabil decat cel al gazului sau al energiei electrice. In acelasi timp, costurile de incalzire vor fi mult mai mici;
 • Productia de peleti nu afecteaza in mod direct padurile, intrucat acestia sunt produsi din reziduuri de lemn (deja procesat).

Asadar, daca planuiti sa schimbati centrala, ori ati finalizat o constructie si explorati optiunile de incalzire, peletii ar putea reprezenta solutia ideala. Daca aveti intrebari suplimentare legate de centralele cu peleti, va recomandam sa apelati la o echipa de specialisti.

Pentru mai multe informatii si comenzi centrale peleti sunati la 0735240276 sau accesati HomeFort.ro

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru a evalua pagina !

Rata medie / 5. Voturi:

Fii prima persoană care evaluează această pagină.