INVL Renewable Energy Fund I achizitioneaza sase proiecte solare in Romania
INVL Renewable Energy Fund I achizitioneaza sase proiecte solare in Romania

INVL Renewable Energy Fund I achiziționează șase proiecte solare în România

Fondul INVL pentru Energie Regenerabilă I, administrat de INVL Asset Management, continuă să investească activ în România, unde a semnat două acorduri pentru achiziția a șase proiecte solare cu o capacitate totală de 102,7 megawați (MW)

În urma tranzacțiilor, portofoliul de proiecte INVL Renewable Energy Fund I în dezvoltare în România a crescut la 268,7 MW. Toate proiectele solare din portofoliul fondului au deja termene de conectare la rețea aprobate. Potențialul total de investiții al fondului în România va depăși 200 de milioane de euro. Este de așteptat ca centralele electrice să ajungă la operațiuni comerciale treptat începând cu 2024, în timp ce punerea în funcțiune a portofoliului complet este așteptată în a doua jumătate a anului 2025.

Potrivit lui Liudas Liutkevičius, Managing Partner al INVL Renewable Energy Fund I, proiectele solare achiziționate recent sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare, cu condițiile de conectare la rețea aprobate și autorizații de construcție pentru unele dintre proiectele deja acordate. Lucrările de construcție a portofoliului de dezvoltare urmează să înceapă treptat din primul trimestru al anului 2023.

„Atractivitatea pieței din România crește rapid. Observăm o creștere constantă a interesului investitorilor străini în sectorul energiei regenerabile din țară. Investițiile fondului nostru în proiecte de energie durabilă sunt deja destul de semnificative și continuăm să căutăm în mod activ noi ținte de achiziții pe piață. Proiectele solare ale fondului în România se apropie de începutul construcției ceea ce deschide mai multe oportunități de cooperare locală în domeniile construcțiilor, furnizării de echipamente. Portofoliul de proiecte în creștere al fondului prezintă, de asemenea, o oportunitate atractivă pentru potențialii investitori de a se alătura fondului și de a utiliza fondurile disponibile pentru investiții cu impact pozitiv asupra mediului și de a genera profituri atractive”, spune Liutkevičius.

Fondul INVL pentru energie regenerabilă I a anunțat recent o rundă suplimentară de strângere de fonduri care se va încheia la începutul lunii noiembrie. Fondul a strâns deja 34,6 milioane EUR. În cadrul strategiei de investiții convenite, fondul vizează proiecte de energie regenerabilă (ferme eoliene pe uscat și ferme solare la scară de utilitate) în statele membre ale UE și NATO. Fondul se concentrează în prezent pe țările din Europa Centrală de Est, unde vede un potențial mare de creștere.

Portofoliul total al fondului, inclusiv proiecte din România și Polonia, a atins o capacitate totală de aproape 309 MW. Fondul are în vedere oportunități de investiții și în țările baltice și se așteaptă ca până la sfârșitul acestui an să mărească portofoliul de proiecte în dezvoltare la 400 MW sau mai mult și să finalizeze lucrările de construcție a tuturor proiectelor până la sfârșitul anului 2025.

Partenerul de conducere al Fondului observă că sursele de energie regenerabilă sunt o modalitate eficientă de a crește independența energetică, securitatea și rezistența oricărei țări la creșterile prețurilor mărfurilor, reducând în același timp impactul negativ asupra mediului al producerii de energie. Datorită specificului balanței sale de producție de energie electrică, România are nevoie de noi capacități de generare a energiei electrice, iar guvernul însuși sprijină extinderea energiei regenerabile.

„România, cu peste 19 milioane de locuitori, este o piață în creștere rapidă. România intenționează să adere la spațiul Schengen în viitorul apropiat și a început negocierile de aderare la OCDE, ceea ce va face această piață și mai atractivă pentru investițiile străine. Locația geografică a țării și orele anuale de soare înseamnă că parcurile solare pot fi mai eficiente și pot produce energie electrică la un preț competitiv de piață. Cererea în creștere pentru o nouă capacitate de energie electrică din surse regenerabile atrage noi investiții și reduce poluarea”, spune Liutkevičius.

Despre Fondul INVL pentru energie regenerabilă I

Acesta este un subfond pentru investitori informați, înființat la 20 iulie 2021 de INVL Asset Management, care investește în proiecte de energie regenerabilă în stadiu incipient și mediu (solar și eolian), inclusiv construirea de noi centrale electrice, dezvoltarea și/sau achiziția. a infrastructurii necesare exploatării centralelor electrice, precum și gestionarea eficientă a centralelor electrice existente în Uniunea Europeană și statele membre ale Spațiului Economic European.

INVL Asset Management face parte din INVL, liderul grupului baltic de management de investiții și asigurări de viață.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru a evalua pagina !

Rata medie / 5. Voturi:

Fii prima persoană care evaluează această pagină.